Naslovna942x276

U organizaciji Općine Lećevica dana 08. veljače 2023. godine organiziran četvrti okrugli stol na temu „Aktivni u mirovini“ u sklopu EU projekta „Zajedno za nas“ - Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija /područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb (UP.02.2.2.15.0086).
Projekt je sufinanciran u 100%-tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine, ukupne vrijednosti 1.774.676,40 kn.

 

OkrugliStol 01

 

Na raspravi su sudjelovali predstavnici područnog ureda HZMO Split, voditeljica projekta Ivana Božić i voditeljica odnosa s javnošću Danira Kujundžić , te zaposlenici na projektu „Zajedno za nas“, zaposlenici na projektu „Zaželi“, faza III, koordinatorica projekta „Svi za Lećevicu“ Marina Dujmović , te stanovnici Općine Lećevica.

Raspravljalo se o aktivnostima koje se provode u Općini Lećevica te o pravima iz područja mirovinskog osiguranja. Rasprava je imala za cilj povećanje opće uključenosti stanovnika u aktivnosti na lokalnoj razini te informiranje o važećim pravima iz mirovinskog osiguranja s naglaskom na mogućnost zapošljavanja u mirovini, kako bi se povećala socijalna uključenost stanovnika starije životne dobi u zajednici, te samim time smanjila potreba za institucionalizacijom.

U cilju socijalnog uključivanja te poboljšanja kvalitete života svojih stanovnika Općina Lećevica provodi niz EU projekta iz socijalne sfere. Kroz projekte se organiziraju razne edukativne i kreativne radionice koje osim stjecanja novih znanja i vještina pružaju ono najvažnije, a to je socijalni kontakt. Nadalje, kroz EU projekte „Zajedno za nas” i Zaželi, faza III omogućeno je i pružanje usluge pomoći u kući kojom se uvelike pridonosi razvoju procesa deinstitucionalizacije.

Kroz okrugli stol predstavljena je i mogućnost zapošljavanja tijekom mirovine kao još jedna pogodnost koja može znatno doprinijeti ne samo aktivnijem životu umirovljenika nego i poboljšanju njihovog životnog standarda. Detaljnije informacije o toj temi iznio je gosp. Željko Ljubičić, predstojnik područne službe Split Hrvatskog mirovinskog osiguranja. Pojasnio je da umirovljenici mogu raditi do polovice radnog vremena odnosno do 20 sati tjedno bez obustave mirovine uz sva prava iz radnog odnosa kao i ostali radnici. Prilikom zapošljavanja umirovljenika, poslodavci uplaćuju doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju čega umirovljenik stječe pravo na povećanje mirovine, odnosno njezin ponovni izračun nakon što ostvari najmanje godinu dana novog radnog staža. U svom izlaganju osvrnuo se i na Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su stupile na snagu u siječnju 2023.godine, s naglaskom na proširenje kruga osiguranika koji istovremeno mogu primati mirovinu i raditi. Tako uz dosadašnje primatelje starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine te profesionalne mirovine pravo na rad u mirovini u skraćenom vremenu ostvaruju i korisnici obiteljske mirovine, dok umirovljenici prema posebnim propisima poput vojnika, policajaca i vatrogasaca mogu raditi na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine ili skraćeno radno vrijeme uz isplatu pune mirovine.

Stanovnici Općine koji su sudjelovali na okruglom stolu govorili su i o pozitivnim iskustvima sudjelovanja u aktivnostima koje su im dostupne kroz EU projekte s posebnim naglaskom na usluge pomoći u kući i radionice koje su uvelike poboljšale kvalitetu njihovih života te smanjile želju za odlaskom u dom za starije i nemoćne osobe.

 

OkrugliStol 02  OkrugliStol 03  OkrugliStol 04 
OkrugliStol 05   OkrugliStol 06

 

 

EU ESF logo

 

izbori lokalni 2021 logo za web

 

 

Imovina Logo

 

Ra Lasta LOGO 760x646 1